• paź
    19
    2014

    #10 – Cupping

    Jak, po co i dlaczego siorbie się kawę? Sprawdźcie!

  • wrz
    21
    2014

    #9 – Ekspres ciśnieniowy w domu?

    Częste pytanie i zawsze ta sama odpowiedź: nie kupujcie go do domu! Chyba, że macie za wiele czasu i pieniędzy no i nie dbacie o jakość Waszej kawy.

  • wrz
    21
    2014

    #8 – Mleko i cukier w kawie

    Dobra, poruszam temat wielce kontrowersyjny i wzbudzający emocje każdego Polaka – “nie będzie mi tu jakiś smarkacz mówił co mam pić”. Autofokus w aparacie zafiksował się od nadmiaru informacji i wyostrzył drugi plan, ale wyszło to super ciekawie, bo możecie sobie pooglądać codzienne Polegiwaczowe życie. Dziś ostatni dzień, więc spieszcie się kto może!

  • wrz
    17
    2014

    #7 – Parzymy dripa

    Drip niejedno ma imię: V60, Kalita, Clever i inne wynalazki wymagają chwili uwagi, ale w zamian oferują najlepsze doznania. Parametry: doza: 6g/100 ml temperatura: 95 stopni Celsjusza preinfuzja: 50 ml/30 sek. czas parzenia: 4-5 min.

  • wrz
    15
    2014

    #6 – Parzymy Aeropress

    Wreszcie wracamy na obroty! Tym razem zaczynamy zabawę z aeropressem. Będzie tego więcej, bo ilość kombinacji jest nieskończona. Ale dziś przedstawiam Wam swoją metodę z tegorocznego Brewers Cup, która okazała się całkiem skuteczna :) Przepraszam za jakość – GoPro wysiadło, a nie mogłem skapitulować, więc z pomocą musiał przyjść telefon i statyw w postaci dłoni    […]

  • sie
    26
    2014

    #5 – Klip z Finału Proinfuzja Barista Challenge

    Miała być dziennikarska relacja – jest hipsterska zajawka, w sumie to jestem zadowolony.  

  • sie
    20
    2014

    # 4 – O co pytać w kawiarni?

    Jeśli nie chcecie utopić kilku złotych zamawiając kawę, warto najpierw sprawdzić baristę i produkt jakim zamierza nas uraczyć. Dwa proste pytania powinny wystarczyć.  

  • sie
    18
    2014
    arabean.pl

    #3 – Młynek i jego znaczenie

    W tym odcinku dowiecie się dlaczego młynek jest najważniejszym sprzętem w Waszej kuchni.    

  • sie
    18
    2014
    arabean.pl

    #2 – Znaczenie wody dla ekstrakcji kawy

    Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad jakością wody podczas parzenia kawy? Jak wielkie ma to znaczenie?    

  • sie
    18
    2014
    arabean.pl

    #1 – Jak kupować kawę?

    Pierwszy odcinek bloga Arabean, w którym omawiamy plan działania i tłumaczymy jak kupować kawę by nie dać się nabrać na badziew.